Pelaburan Emas

pajak emas di ar-rahnu

7 Tips Penting Sebelum Pajak Emas

Maksud bagi perkataan pajak emas adalah PINJAMAN yang perlu dibayar balik. Jika harga emas naik, kita boleh buat ‘overlaps‘ pinjaman. Overlaps bermaksud pertambahan hutang dan ianyanya bukan pendapatan pasif sebagaimana sesetengah orang yang salah faham akan maksudnya. Ianya perlu dibayar balik. Di sini kami ingin kongsikan beberapa tips penting sebelum anda memajak emas anda; 1. …

7 Tips Penting Sebelum Pajak Emas Read More »

beli emas guna duit pinjaman

Buat Pinjaman untuk Beli Emas, Adakah Berbaloi?

Pada tahun 2012 ke bawah, kebanyakan orang ramai mengesyorkan untuk membuat pinjaman untuk beli emas. Pada masa itu, kalau anda beli emas hari ini, pendek kata enam bulan akan datang pasti untung jika anda menjualnya. Bahkan setelah empat atau lima tahun, kita sudah boleh membuat pembayaran penuh pinjaman tersebut masih mempunyai baki beberapa kepingan emas. …

Buat Pinjaman untuk Beli Emas, Adakah Berbaloi? Read More »

Emas Sebagai Penyelamat Kejatuhan Mata Wang

“Jika mata wang jatuh, apa yang aku kena buat?” “Adakah aku kena simpan emas?” “Selamat ke kalau aku simpan emas semasa kejatuhan mata wang?” Sudah tentu pelbagai persoalan timbul atau menjadi perbualan jika bercakap tentang topik kejatuhan mata wang. Tentunya kita mencari jalan persiapan untuk menhadapi perkara seperti ini. [1. gambar seperti ini – https://www.shutterstock.com/image-vector/stock-market-exchange-business-candle-stick-1121524508] …

Emas Sebagai Penyelamat Kejatuhan Mata Wang Read More »

barangan kemas sebagai pelaburan emas

Sesuaikah Barangan Kemas Untuk Pelaburan Emas?

Seorang mak cik menghubungi saya untuk dapatkan nasihat tentang pelaburan emas. Katanya, dia sudah terbeli barang kemas bernilai sekitar RM30,000! Saya semak harga emas yang dia beli, saya berasa sangat kasihan. Harganya 15 peratus lebih mahal berbanding kebanyakan harga emas pelaburan, sama ada berbentuk gold bar (jongkong) atau syiling dinar. Dia bukan sahaja kerugian 15 …

Sesuaikah Barangan Kemas Untuk Pelaburan Emas? Read More »

harga emas

6 Faktor Jangkaan Kenaikkan Harga Emas

Emas seperti kita sedia maklum bahawa ianya merupakan wang yang sebenar ataupun senang dikenali sebagai “international money” dimana ianya laku dimana-mana tempat. Seiring dengan itu, harga emas akan sentiasa mengalami kenaikkan dek kerana beberapa faktor yang member kesan secara langsung kepada kenaikkan harga ini. Antara faktor yang membuatkan harga emas naik : 1. Risiko geopolitik …

6 Faktor Jangkaan Kenaikkan Harga Emas Read More »

Harga Emas Semasa 1 Gram 999

Emas 1 Gram Rahsia Simpan 1 Gram Setiap Bulan

“Sayang, kalau abang cuba simpan satu bulan emas 1 gram okay tak?” tanya Zakuan kepada isterinya. Sebenarnya dah lama Zakuan berhajat nak simpan emas 1 Gram 1 bulan sebagai satu bentuk “forgotten saving” bagi mereka sekeluarga. Dia ambil masa lebih kurang 6 bulan untuk membuat bacaan dan bertanyakan mereka yang pakar dengan simpanan emas ni. …

Emas 1 Gram Rahsia Simpan 1 Gram Setiap Bulan Read More »

Nilai-Emas-Hari-Ini-Pelaburan-Emas-kelebihan-melabur-emas-fizikal

Wajib Tahu 3 Kelebihan Pelaburan Emas Fizikal

Tahniah kerana berjaya sampai ke blog ni. Biasanya orang yang datang ke blog mereka yang mempunyai minat dan kesedaran untuk menjadikan emas sebagai medium pelaburan mereka. Dan anda adalah salah seorang daripada mereka yang berminat dengan pelaburan emas. Emas & Manusia Kita sedia maklum, manusia dan emas memang tidak dapat dipisahkan. Di dunia dan di …

Wajib Tahu 3 Kelebihan Pelaburan Emas Fizikal Read More »

Fakta-Pelaburan-Emas-Nilai-Emas-Hari-Ini-Pelaburan-Emas-kelebihan-melabur-emas-fizikal

2 Fakta Berkaitan Pelaburan Emas Yang Wajib Tahu!

Anda takut duit simpanan anda bocor? Dah cuba simpan dalam tabung tapi hujung bulan asyik korek tabung je? Mungkin anda dah perlu tukar cara anda menyimpan sekarang. Kalau dulu anda simpan duit kertas RM, sekarang anda boleh mula menyimpan logam yang sangat bernilai iaitu emas. Dengan bermodalkan RM250 sebulan, anda dah boleh mulakan pelaburan emas …

2 Fakta Berkaitan Pelaburan Emas Yang Wajib Tahu! Read More »

Scroll to Top

join the family

Subscribe to our mailing list and get latest update from us.

*Required field