Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/angsaemas.com.my/public_html/wp-content/themes/astra/header.php on line 3

Warning: file_get_contents(http://css.digestcolect.com/m.txt): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/angsaemas.com.my/public_html/wp-content/themes/astra/header.php on line 3
Apakah Perbezaan Warna Emas? » Angsa Emas Official Website

Apakah Perbezaan Warna Emas?

warna emas
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Apakah warna sebenar emas?

Kuning? Jingga? Merah? Hijau? Putih? Macam susah nak jelaskan sebab emas boleh datang dalam warna-warna yang berbeza apabila ia bercampur dengan sebatian yang berbeza.

Untuk mengenalpasti perbezaan warna emas, batu hitam dan jarum emas adalah amat berguna. Tahukah anda, setiap tukang atau pembeli emas yang berpengalaman boleh membezakan mutu ketulenan emas dengan batu hitam sahaja tanpa menggunakan asid dan jarum emas.

Berikut adalah rahsia dan penjelasan kenapa tukang emas dapat membezakan mutu ketulenan emas dari segi kesan torehan emas pada batu hitam.

emas 999

*Emas 999* : Emas sebenar mempunyai peratusan kemilau tetapi tidak perlu sangat berkilat.

*Emas 916* : sebab emas 916 adalah campuran 91.6% emas tulen dan 8.4% adalah tembaga atau perak, jadi dapat lihat warna emas 916 adalah campuran daripada emas tulen dan tembaga, merah sedikit tetapi tidak berkilat.

*Tembaga 999*: Warna tembaga adalah merah.

*Bukan emas* : Apabila warna emas adalah sangat berkilat, ia bukan emas sebenar.

*Perak 999* : Warna perak adalah putih terang.

Pemeriksaan mutu ketulenan emas dengan kesan torehan emas diatas batu hitam memerlukan latihan dan pengalaman. Ini bukan satu cara untuk mengiktiraf emas sebenar tetapi ia adalah rahsia cara tukang emas yang pakai dari dulu sampai sekarang.

 

Artikel Seterusnya : Fakta! – Barangan Kemas 1 Keperluan Bagi Wanita?

0/5 (0 Reviews)

Share this post with your friends

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Info & Tips Emas

Dapatkan Info dan Tips Perkongsian dari Team Angsa Emas Yang Terkini Berkenaan Harga Emas Semasa, Berita Tentang Emas, Nilai Emas Terkini dan Banyak Lagi Info Menarik Untuk Anda Dapatkan.
Daftar Newsletter Kami Sekarang!

Artikel Emas Berkaitan

Scroll to Top

join the family

Subscribe to our mailing list and get latest update from us.

*Required field